PRECONCEPȚIA ÎN CAZUL FEMEILOR CU DIABET ZAHARAT
O discuție despre preconcepție cu medicul diabetolog, dar si cu medicul ginecolog vă poate ajuta să fiți pregătite atât fizic, cât și emoțional pentru sarcină. De la medicul diabetolog aflați care sunt glicemiile țintă, la ce HbA1c trebuie să ajungeți pentru ca sarcina să nu fie cu probleme. Vă sfătuiesc că abia atunci când țintele glicemice sunt atinse să întrerupeți orice metodă de contracepție.
Sarcina femeilor cu diabet zaharat nu poate fi lăsată la voia întâmplării, totul trebuie pregătit, iar preconcepția este extrem de importantă mai ales dacă vă doriți o sarcină fără probleme și un copil sănătos.
În etapa de preconcepție va trebui să vă faceți următoarele teste pentru a șți dacă este momentul perfect pentru a rămâne însărcinată:
- glicemia;
- hemoglobina glicată pentru a contoriza echilibrul glicemic;
- sumarul de urină pentru a contoriza funcția renală;
- examenul oftalmologic și anume examenul fund de ochi pentru a vedea dacă suferiți de glaucom, cataractă sau retinopatie (complicație a diabetului zaharat necontrolat);
- electrocardiograma;
- analizele de sânge pentru a contoriza nivelul de colesterol, funcția renală și funcția hepatică;
- examenul picioarelor pentru a testa nivelul de sensibilitate și gradul de afectare nervoasă.
CONTROLUL GLICEMIC ÎN SARCINA FEMEILOR CU DIABET ZAHARAT
Problemele legate de sarcina femeilor cu diabet zaharat apar în cazul în care nivelul glicemiei a fost crescut la începutul sarcinii și anume până la 13 săptămâni de sarcină. Avortul spontan, dar și complicațiile diabetului sunt foarte probabile în cazul în care controlul glicemic nu a fost optim și sarcina nu a fost plănuită și pregătită.
Insist asupra discuțiilor despre preconcepție, de cele mai multe ori pacientele cu diabet zaharat și nu numai, nu conștientizează prezența unei sarcini până la 2, chiar 4 săptămâni.
Glicemia ideală este:
- între 80 și 100 mg/dl înainte de fiecare masă;
- mai puțin de 120 mg/dl la două ore dupa fiecare masă;
- între 100 și 140 mg/dl înaintea somnului de noapte.
CUM POATE AFECTA DIABETUL SARCINA?
În general copiii proveniți din mame cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2 au o greutate crescută la naștere. Denumirea de făt macrosom se referă la un copil cu greutatea mare la naștere.
De ce se întâmplă asta? În cazul în care mama are un diabet zaharat necontrolat, are un nivel crescut de zahăr în sange, acest zahăr traversează placenta și ajunge la cel mic. Pancreasul celui mic reacționează și produce mai multă insulină tocmai pentru a utiliza întreaga cantitate de zahăr.
Insulina este un hormon de depozit, în consecință tot excesul de zahar va fi convertit în depozite de grăsime. Cu cât dezechilibrul glicemic este mai mare, cu atât copilul va fi și el mai mare. În cazul în care copilul este mai mare, este posibil să aveți nevoie de cezariană, nașterea naturală expunându-vă la riscuri inutile. Medicul ginecolog va măsura ecografic copilul și va decide dacă dimensiunile acestuia îi permit o naștere naturală.
O altă complicație întâlnită la nou născuții femeilor cu diabet zaharat este hipoglicemia neo-natală.
Ce se întamplă mai exact? Dacă ați avut glicemia mare în mod constant pe tot parcursul sarcinii, dar mai ales dacă aceasta a fost mare cu 24 de ore înainte de naștere este foarte posibil ca în momentul nașterii cel mic să facă hipoglicemie. Cel mic s-a obișnuit cu glicemii mari, iar când acestea dispar, hipersecreția de insulină determină scăderea bruscă a propriei glicemii. De cele mai multe ori bebelușii trebuie să primească glucoza pentru a reuși să ajungă la un echilibru. De asemenea este posibil ca cei mici să aiba un nivel de calciu și de magneziu scăzut.
Nu vă faceți griji, în majoritatea sarcinilor, în cazul femeilor cu diabet zaharat lucrurile decurg normal. Normalitatea unei sarcini este dată în special de o preconcepție făcută corect. De cele mai multe ori se recomandă ca mamele cu diabet zaharat să nască între săptămâna 38 și 39 de sarcină.
MEDICAMENTELE ȘI DIETA DE DIABET
Dacă suferiți de diabet zaharat tip 2 și utilizați pastile, va trebui să le întrerupeți. În sarcină se recomandă doar tratamentul cu insulină. Insulina fiind cea mai sigură variantă pentru cei mici. După naștere dacă doriți să alăptați va trebui să continuați cu tratamentul cu insulină, în cazul în care nu doriți asta și vă întoarceți la terapia orală anterioară sarcinii, nu vă recomand să alăptați.
Dacă suferiți de diabet zaharat tip 1, va trebui să pastrați în permanență legătura cu medicul diabetolog. Este foarte posibil să fie nevoie să creșteți dozele de insulină pe parcursul sarcinii. După naștere necesarul insulinic va scădea brusc, așadar aveți grijă la hipoglicemie.
Nu uitați sub nicio formă de dieta legată de diabet, discutați cu medicul diabetolog! Vor trebui adăugate un număr de calorii și bineînteles ajustat numărul de carbohidrați.