Terapia PRP (platelet rich plasma-plasma îmbogățită cu trombocite) reprezintă o metodă minim invazivă, simplă și eficientă de a produce regenerarea tisulară cu ajutorul unui concentrat autolog de molecule biologic active și factori de creștere, fiind folosit în prezent în multiple arii medicale (chirurgie, ortopedie, dermatologie, ginecologie, stomatologie) . Preparatul de plasmă se obține prin recoltarea unei cantități mici de sânge (1-2 eprubete) care se va centrifuga de 1-2 ori în funcție de indicația de tratament, metodă prin care plasma bogată în trombocite, factori de creștere și factori naturali de vindecare activăți, va fi separată de celulele roșii. Tehnica de injectare diferă în funcție de afecțiunea tratată.
Indicațiile PRP în ginecologie cu efecte dovedite se împart în 4 categorii:
Terapie PRP în infertilitate
Se folosește atât în vederea obținerii unei sarcini pe cale naturală cât și ca suport în tehnicile de reproducere umană asistată. Scopul tratamentului PRP în infertilitate este îmbunătățirea calității ovocitelor, creșterea grosimii mucoasei uterine și îmbunătățirea receptivității endometriale în cazurile de eșec de implantare.
PRP uterin, pentru creșterea și îngroșarea endometrului, se indică în prima parte a ciclului menstrual sau, pentru pacientele ce urmează o tehnică de reproducere umană asistată, cu 48 ore înainte de embriotransfer. Se introduc 3-5ml de preparat autolog în cavitatea uterină cu ajutorul unui cateter, nu este necesară anestezie și pacienta își poate relua activitatea obișnuita post-procedură.
PRP ovarian este indicat
-în cazul femeilor aflate în menopauză timpurie în vederea restabilirii funcției ovariene ( concomitent cu injectare de FSH recombinant în apropierea foliculilor),
- în cazul pacientelor cu rezerva ovariană scăzută (AMH sub 1 ),
- pacientelor cu eșecuri de concepție în antecedente (fie în mod natural fie prin reproducere umană asistată).
Se poate efectua fie sub ghidaj ecografic printr-o tehică de puncționare a ovarelor, sub anestezie, fie laparoscopic. După 3 luni post terapie cu PRP se recomandă dozarea de AMH, FSH și LH pentru constatarea îmbunătățirii funcției ovariene.
În funcție de indicația de tratament poate fi necesară o singură injectare sau injectări repetate de 2-3 ori la fiecare 4-6 săptămâni.
Dr. Alice Barbu
Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie