• Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala
  • Programari
  • Cauta

Menopauza. Ce este și cum putem amâna acest proces?

Categorie Media | Data publicarii: 14-09-2023

 


Cum definim menopauza si la ce vârstă apare de obicei?


Menopauza fiziologică este o perioada din viața fiecărei femei și se recunoaște după o perioadă de 12 luni de lipsă a menstruațiilor, nefiind asociată cu o altă problemă de sănătate. Vârsta medie de debut a menopauzei este de 51 ani, însă variațiile pot fi între 35 și 55 ani. Există și situații când menopauza apare din cauza unor intervenții medicale pentru alte probleme de sănătate și anume intervenții chirurgicale care duc la îndepărtarea ambelor ovare sau efectul chimioterapiei și radioterapiei asupra funcției ovariene.

 

Menopauza prematură – când apare și ce putem face?


Există situații când menopauza apare prematur, la femeile sub 40 de ani și afectează 1% dintre acestea, având o componentă genetică, în principal. În această situație apare și problema fertilității, multe femei neavând copii. Pentru a obține o sarcină, aceste femei trebuie să apeleze la tehnici de reproducere umană asistată, la fertilizare in vitro cu ovocite proprii sau cu ovocite donate.

 

Care sunt cele mai frecvente simptome ale menopauzei?


Tranziția la menopauză, de obicei, durează 4-5 ani și este o perioadă caracterizată prin apariția simptomelor care interferează cu calitatea vieții, iar în această perioadă de perimenopauză se poate interveni tocmai pentru a evita complicațiile ce pot apărea pe termen lung. Cele mai frecvente simptome sunt simptomele vasomotorii – valuri de căldura (bufeuri) sau transpirații nocturne, uscăciune vaginală, incontinență urinară, insomnia, iritabilitate și chiar depresie.

Pe termen lung mai apar și alte modificări ale stării de sănătate, cum ar fi boala vasculară coronariană și cerebrală, Osteoporoza sau deteriorarea funcțiilor nervoase – anxietate, depresie, tulburări ale memoriei, cancere genitale.

 

Când și cum putem acționa pentru a amâna menopauza?


Pentru a amâna vârsta de apariție a menopauzei, trebuie să începem din timp să facem niște modificări ale stilului de viață. 

Dieta hipercalorică bogată în proteine (carne, oleaginoase) și în carbohidrați (paste, orez, fructe) a fost asociată cu o întârziere a apariției menopauzei naturale, la fel cum și femeile cu un indice de masă corporală mai crescut au experimentat mai târziu simptomele menopauzei.

Expunerea la soare sau substituția cu vitamina D se pare că  scade riscul de apariție prematură a menopauzei cu până la 17%.

Femeile nefumătoare sau cele care renunță la fumat vor intra la menopauză mai târziu față de fumătoare, acestea din urmă se vor confrunta cu o scădere accelerată a rezervei ovariene și implicit simptomele menopauzei se vor instala mai repede.

Nivelul de educație – femeile cu nivel de educație mai mare și cele din țări industrializate vor intra mai tărziu la menopauza față de cele cu un nivel scăzut al educației și provenind din țări slab dezvoltate. Un avantaj îl au femeile care au avut între una și trei sarcini duse la termen și care au alăptat în medie 25 luni, se pare acestea au un risc de menopauză precoce mai scăzut cu până la 20%.


Reducerea/evitarea stresului – stresul poate duce la secreția crescută a cortizolului pe perioade îndelungate și ulterior la modificări ale hormonilor responsabili de o bună funcționare a ovarelor – progesteron și estradiol, iar în cazul femeilor aflate la vârstă premenopauzei, acest dezechilibru poate duce la accelerarea apariției simptomelor de menopauză.


Consumul moderat de alcool (la femei un pahar pe zi) și utilizarea contraceptivelor hormonale pot de asemenea mai scadă riscul de apariție a menopauzei, însă studiile sunt momentan incerte privind acești factori. Pe lângă modificările stilului de viață, un rol important îl are și tratamentul medicamentos pentru combaterea simptomelor menopauzei – terapiile pot fi simptomatice, adjuvante, homeopate sau se poate institui terapia de substituție hormonală sistemică sau locală.

Perioada optimă de instituire a tratamentului medicamentos este între 50 și 59 ani, aceasta fiind perioada în care riscurile apariției complicațiilor sunt mai mici. 


Dacă vrem amânam menopauza prin terapie de substituție hormonală, cât timp putem o folosim?


Tratamentul de substituție hormonală se poate iniția în primii 5 ani de la diagnosticul de menopauză femeilor sănătoase, iar tratamentul sistemic se recomandă a fi menținut pentru 5 ani, cu o reevaluare a stării de sănătate la 6-12 luni.

Ca și excepție, femeile cu menopauză prematură vor continua tratamentul de substituție hormonala până la vârstă medie a menopauzei naturale de 50-51 ani.


La ce ar trebui fim atente în perioada de menopauză?


Și în perioada de menopauză trebuie continuăm investigațiile de screening pentru cancerul de col uterin sau cancerul mamar.

Consultul ginecologic anual rămâne obligatoriu în aceasta perioada până la 65 ani și constă în examen citooncologic Papanicolau, ecografie transvaginală și examen senologic. Mamografia fi efectuata o dată la 2 ani, eventual se va efectua și ecografie mamară în funcție de indicații. Pentru a depista osteoporoza din stadiile precoce se poate efectua densitometria osoasă sau DXA. Pentru a depista probleme legate de riscul de apariție a bolilor cardiovasculare este necesar un profil lipidic la 6-12 luni, creșterea trigliceridelor serice poate fi o contraindicație pentru terapia de substituție hormonală.


Articol scris si revizuit de: Dr. Carmen Ianiotescu

Medic Primar Obs- Gineco, Supraspecializare in Reproducere Umana Asistata