Histeroscopia este o procedură chirurgicală prin care un medicul ginecolog folosește un mic instrument numit histeroscop – un sistem optic - pentru a diagnostica și trata numeroase afecțiuni uterine. Folosind tehnologia cu fibre optice, histeroscopul transmite imaginea canalului cervical și a cavității uterine pe un monitor, permițând medicului să ghideze în mod corespunzător instrumentul în cavitatea endometrială.
Există două tipuri de histeroscopie: histeroscopia diagnostică și histeroscopia operatorie
Histeroscopia diagnostică este utilizată pentru a examina uterul și a face mici intervenții – biopsii de endometru, excizia polipilor mici.
Histeroscopia operatorie este utilizată pentru a trata o afecțiune după ce aceasta a fost diagnosticată: excizia polipilor cu dimensiuni mai mari, excizia fibroamelor intracavitare, a septurilor uterine, a sinechiilor întinse etc.
Histeroscopia diagnostică se poate efectua cu anestezie locala sau anestezie generala intravenoasă, pacienta putând pleca atunci când efectale anestezie au trecut (în general la una două ore).
Histeroscopia operatorie se face sub anestezie generală și externarea se poate face în aceeși zi în cazul operațiilor mai putin laborioase sau a doua zi în cazul operațiilor mai laborioase.
Histeroscopia diagnostică și cea operatorie pot fi efectuate împreună sau ca proceduri separate, în funcție de pacient și de natura stării medicale a pacientului.
Deoarece prin histeroscopie uterul rămâne intact, aceasta poate reprezenta în multe cazuri, o alternativă de dorit a histerectomiei (îndepărtarea chirurgicală a uterului), ca un tratament pentru sângerările anormale.
Histeroscopia este cel mai frecvent utilizată pentru a diagnostica și trata metroragiile (sângerările vaginale survenite în alte perioade decât cea a fluxului menstrual normal). Deși aceste tulburări pot fi rezultatul unui dezechilibru hormonal, ele mai pot fi cauzate și de tumorile benigne, cum ar fi mioamele sau polipii.
Alte tipuri de probleme care pot fi diagnosticate sau tratate prin histeroscopie sunt:
· infertilitatea, cauzată de aderențe sau sinechii uterine (benzi de țesut cicatricial ce unesc pereții uterini), obstrucția orificiilor tubare,
· ciclul menstrual anormal de dureros,
· sângerările post-menopauză,
· ciclul menstrual neregulat sau cel neobișnuit de puțin cantitativ,
· anomaliile uterine, inclusiv septurile uterine (anomalii în cursul formării uterului),
· avorturile spontane recurente,
· durerea pelvină cronică,
· îndepărtarea de dispozitive intrauterine (DIU) și
· excizia fibroamelor mici sau a polipilor.
În cele mai multe cazuri, histeroscopia se face în spitalizarea de zi, într-un centru chirurgical recomandat de către medic. Sunt rare cazurile în care pacientul este spitalizat peste noapte.
Printre avantajele acestei proceduri se numără faptul că este o tehnică minim invazivă, durata intervenției este mică, nu implică durere deosebită și nu necesită spitalizare îndelungată.
Dr. Alin Burlacu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Competențe în Chirurgia Laparoscopică Ginecologică