Articol scris și revizuit de Dr. Aida Catană - Medic specialist Neonatologie - Maternitatea Wellborn
Momentul în care copilul se naște este foarte important și încărcat de emoție. Ceea ce se întâmplă imediat după naștere depinde atât de sănătatea mamei, cât și de starea copilului în timpul sarcinii și al travaliului. De asemenea, este influențat și de modul în care se va naște și cât de repede se adaptează la viața extrauterină. În acest ghid, vom explora procesul de naștere, îngrijirile imediate oferite nou-născutului și importanța acestor prime momente pentru legătura mamă-copil și pentru sănătatea bebelușului.
După naștere, majoritatea bebelușilor respiră și plâng. Medicul neonatolog realizează o evaluare rapidă a starii de bine a copilului și dacă acesta nu are nevoie de îngrijiri imediate, poate fi plasat imediat pe pieptul sau pe burta mamei în contact piele pe piele înainte de clamparea cordonului ombilical. Acest lucru ajută la menținerea temperaturii nou-născutului, dar și la stabilizarea respirației și a ritmului cardiac. În plus, contactul cu mama imediat după naștere îmbunătățește legătura dintre mama și copil, ajută la declanșarea lactației, ceea ce declanșează alăptarea precoce cu reducerea completării cu lapte praf. În acest timp, nou-născutul va fi șters cu scutece calde pentru a preveni pierderea căldurii. Uneori bebelușul poate avea nevoie de aspirarea lichidului amniotic, administrare de oxigen pentru îmbunătățirea respirației sau alte îngrijiri medicale, ceea poate duce la amânarea întalnirii cu mama până starea acestuia permite.
Majoritatea bebelușilor născuți prin operație cezariană respiră și plâng la naștere. În acest caz mama se află intr-o sală de operații și este acoperită cu câmpuri sterile. Imadiat după naștere, medicul neonatolog evaluează starea copilului, verifică dacă respirația acestuia este corespunzătoare sau are nevoie de îngrijiri suplimentare. Nou-născutul este preluat pe o masă radiantă specială cu scutece calde, unde va fi șters pentru a preveni pierderea de căldură, se va realiza o evaluare rapidă a colorației, tonusul muscular, respirația, frecvența cardiacă și se va da o notă în funcție de acestea (scorul APGAR). Uneori poate fi nevoie de asistență medicală suplimentară, astfel prima îmbrățișare ar putea fi amânată. În această situație este posibil ca bebelușul să meargă direct pe secția de terapie intensivă neonatală, unde se continuă îngrijirea medicală pentru a facilita tranziția la viața extrauterină. Dacă starea mamei permite și copilul respiră bine, se poate realiza contact piele pe piele și bebelușul poate să primească prima îmbrățisare.
Cordonul ombilical este un conduct care face legătura dintre mamă și copil. Acesta conține vase de sânge prin intermediul cărora sunt transferate de la mamă oxigenul și nutrienții necesari creșterii și dezvoltării armonioase a fătului. La naștere, cordonul ombilical va fi prins cu o clemă specială și va fi tăiat. Clamparea tardivă a acestuia presupune menținerea comunicării dintre placentă și nou-născut pentru o perioadă scurtă de timp, după naștere. În situația în care copilul respiră spontan, cordonul ombilical poate fi clampat și secționat dupa 30-60 secunde de la naștere pentru a permite un mai bun transfer al sângelui de la placentă către bebeluș, ceea ce poate să prevină instalarea anemiei neonatale, în special la prematuri, și o adaptare mai bună la viața extrauterină. În cazul în care există unele complicații medicale sau riscuri pentru mamă și bebeluș, clamparea tardivă a cordonului ombilical poate fi contraindicată. Este important să discutați aceste opțiuni cu personalul medical pentru a lua decizia potrivită în funcție de circumstanțele individuale.
Bontul ombilical arată diferit la nou-născuți, iar perioada până la detașare este variabilă. După naștere culoarea acestuia se va schimba de la alb-gălbui spre maro-negru, se va usca și în aproximativ 10-14 zile se va detașa. Acesta trebuie menținut curat și uscat pentru a preveni infecțiile.
După ce bebelușul primește prima îmbrățișare a mamei, va merge pe secția de nou-născuți unde i se vor asigura condiții de mediu favorabile, va fi cântărit și măsurat. Datele de identificare vor fi trecute pe o brățară care va fi pusă la încheietura mainii sau la gleznă. Aceste informatii sunt înregistrate pentru monitorizarea ulterioară a creșterii sale.
După primele minute de viață, pe secția de nou-născuți, medicii neonatologi realizează un examen clinic general pentru a se asigura ca tranziția de la viața fetală la cea extrauterină s-a desfășurat cu succes, se ascultă inimioara cu stetoscopul, se verifică eficiența respirațiilor, forma capului, fontanela, colorația pielii, stabilitatea șoldurilor, mobilitatea coloanei vertebrale, organele genitale, tonusul general și nu în ultimul rând reflexele.
În anumite situații bebelușii au nevoie de recoltare de sange pentru analize imediat după naștere sau realizarea unei evaluări imagistice (radiografie, ecografie).
Dacă nou-născutul este sănătos, acesta va merge în același salon cu mama cât mai curand posibil după naștere, echipa neonatală urmărind îndeaproape modul în care acesta parcurge perioada de tranziție.
Îngrijirea imediată a nou-născutului este esențială pentru sănătatea și bunăstarea sa. Prin înțelegerea procesului de naștere și a îngrijirilor imediate oferite, proaspeții părinți pot contribui la o tranziție lină a bebelușului în lumea exterioară. Nu ezitați să discutați cu personalul medical pentru orice întrebări sau nelămuriri suplimentare.
Bibliografie:
Boia, M. et al. (2019) Notiuni practice de puericultura, Editura „Victor Babeş”.
Hansen, A. R. and Stark, A. R. (2023) Cloherty and stark Manual of Neonatal Care.
After baby is born: what to expect in the first hours, https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/first-week-of-life/after-baby-is-born
Perez BP, Mendez MD. Routine Newborn Care. [Updated 2023 Jul 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539900/