Diabetul zaharat tip 2 este o boală cronică ce se caracterizează prin creșterea glicemiei peste valorile normale.
Din păcate odată cu alimentația dezechilibrată adoptată de omul modern a crescut și prevalența diabetului zaharat tip 2 la nivel mondial.
Pe lângă alimentație, însă, există și alți factori de risc major implicați în apariția diabetului zaharat tip 2. Se cunoaște deja influența enormă a factorului genetic în apariția diabetului zaharat tip 2, însă în acest articol ne vom îndrepta atenția spre factorii de risc pe care îi putem modifica.
Din păcate, mulți oameni nu cunosc cu certitudine acești factori modificabili. Tocmai de aceea vă prezentăm în cele ce urmează factorii de risc pentru diabetul zaharat tip 2.
OBEZITATEA
Se cunoaște că țesutul gras crește insulino-rezistența sau mai exact din cauza țesutului gras insulina nu reușește să pătrundă în celule.
Diabetul zaharat tip 2 apare din cauza insulino-rezistenței, aceasta reprezentând principala cauză a creșterii glicemiei.
Cu cât țesutul gras este mai bine reprezentat cu atât insulino-rezistența devine mai marcată. Având în vedere că obezitatea este din ce în ce mai frecventă și diabetul zaharat tip 2 devine din ce în ce mai prezent.
Îngrijorătoare este tendința de creștere a obezității atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Din păcate numărul copiilor diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 este în creștere.
LIPSA EXERCIȚIULUI FIZIC ȘI VIAȚA SEDENTARĂ
Viața sedentară și lipsa completă a exercițiului fizic vă afectează serios sănătatea. Suntem prinși într-un ritm de viață nebun, cu 8 ore într-un scaun de birou, cu gustări nesănătoase pe masa de lucru. Trebuie să conștientizăm riscul și să facem schimbări, oricât de mici ar fi aceste schimbări, ele sunt foarte bune.
Sedentarismul duce la obezitate, obezitatea duce la insulino-rezistență și insulino-rezistența duce la diabet tip 2, intrăm într-un cerc vicios și fără să ne dăm seama ne îmbolnăvim.
Efortul fizic în exterior (plimbat, mers rapid, alergat, ciclism, înot în piscina neacoperită) crește în mod semnificativ insulino-rezistența și ajuta organismul să folosească insulina într-un mod mai eficient.
ALIMENTAȚIA NESĂNĂTOASĂ
Alimentația nesănătoasă reprezintă principala cauză de diabet zaharat tip 2, peste 90% din persoanele diagnosticate sunt supraponderale sau obeze.
Ce înseamnă alimentație nesănătoasă? Răspunsul e simplu: tot ceea ce se găsește disponibil la colț de stradă. Începând cu covrigei, covrigi, pateuri cu brânză sau cu fructe, pizza, burger, kebab și exemplele pot continua.
Faceți o schimbare: în loc de un covrig, mâncați un fruct sau o legumă, în loc de un pateu cu brânză mâncați un iaurt și tot așa. Schimbările se pot face, totul este să vă doriți asta.
Sindromul metabolic este primul care apare și care este consecința directă a unei alimentații nesănătoase: grăsimi trans, alimente ultra procesate, lipsa fibrelor din alimentație și tot așa.
Dacă faceți schimbările enunțate anterior și dacă la acestea adăugați și efort fizic, veți observa o stare de bine generală. Schimbarea este atât de importantă încât poate duce la dispariția pericolului de diabet zaharat tip 2.
HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ
Scăderea fibrelor sau chiar excluderea lor din alimentație, înlocuirea lor cu alimente conservate, excesiv de sărate, duce atât la creșterea colesterolului, cât și a tensiunii arteriale.
Totul are la bază alimentația, dacă ignorați ani la rând sfaturile medicului nutriționist în mod sigur vă veți confrunta într-un final cu hipertensiune, hipercolesterolemie și nu în cele din urmă, diabet zaharat tip 2.
Toate cele trei afecțiuni cresc riscurile cardiovasculare și cerebrovasculare. Aveți risc crescut de a face infarct miocardic, dar și accident vascular cerebral.
DIABETUL GESTAȚIONAL
Diabetul gestațional este un alt factor de risc major care afectează circa 2% din femeile însărcinate.
Dacă ați avut sarcină cu diabet gestațional, trebuie să știți că riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 pe parcursul vieții este crescut.
Cel mai bine este să respectați sfaturile nutriționale din sarcină, să faceți din acestea un stil de viață și nu în ultimul rând să vă controlati glicemia de fiecare dată când aveti ocazia.
ISTORICUL FAMILIAL
Dacă aveți în familie istoric de diabet zaharat tip 2, în mod sigur aveți predispoziție pentru această boală.
Ce trebuie să faceți? Cu riscul de a mă repeta, trebuie să aveți grijă de dumneavoastră, să renunțați la alimentele nesănătoase, să faceți efort fizic și să vă testați glicemia de fiecare dată când aveți ocazia.
Factorul genetic nu se poate modifica, însa puteți să fiți în gardă și să acordați mai multă atenție simptomelor, dar și stilului de viață.
ÎMBĂTRÂNIREA
Populația globală îmbătrânește și odată cu această îmbătrânire crește și pericolul de a dezvolta diabet zaharat prin simpla epuizare pancreatică.
Din păcate, cu cât îmbătrânim, cu atât suntem mai predispuși la apariția diabetului zaharat tip 2. Pancreasul începe să producă insulină mai puțin eficient, cu cât înaintăm în vârstă.
De asemenea, odată cu îmbătrânirea, insulino-rezistenta crește și ea. Toate acestea ne împing către diabet zaharat tip 2.
Dr. Daniela PETRACHE
Medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice