Ecografia de șold la bebeluși
Categorie
Blog medical
| Data publicarii: 02-12-2020
Screeningul ecografiei de șold este o investigație extrem de importantă pentru bebeluși. Pentru mine ca specialist înseamnă posibilitatea de a pune un diagnostic grav foarte devreme dar pentru copil, depistarea precoce a displaziei de șold înseamnă șansa la o viață normală. Până de curând, în România, diagnosticul luxaţiei de șold se punea după ce copilul mergea - consecutiv urma un tratament chirurgical cu rezultate nu întotdeauna bune şi cu costuri foarte mari. Dacă diagnosticul este pus la câteva săptămâni există posibilitatea unui tratament nechirurgical-ortopedic cu şanse de reuşită foarte mari.
Displazia şoldului înseamnă că articulaţia nu este complet funcţională. Şoldul este o articulaţie stabilizată osos, ca urmare avem nevoie de componente osoase capabile de mişcări complete. Într-o displazie de şold cupa articulară este teşită și este incapabilă să stabilizeze poziţia. Nedepistată și netratată la timp, evoluţia displaziei este spre luxaţia şoldului, mers dificil cu dezechilibru permanent, leziuni şi dureri la nivelul articulaţiei implicate şi o viaţă cu multe limitări locomotorii. Practic articulaţia este deformată şi incapabilă de mişcări normale ceea ce va schimba radical viaţa copilului.
Ecografia de şold trebuie însoţită de consultul ortopedic. În cazul în care vorbim despre o sarcină pelviană / transversală, despre o sarcină gemelară sau dacă mama sau fraţii / surorile mai mari au luxaţie de şold, bebeluşul trebuie examinat de ortopedul pediatru cât mai devreme. În țările în care se face screening-ul acestei patologii, examinarea se recomandă la vârsta de 6 săptămâni. Imagini ecografice interpretabile se pot obţine şi la câteva luni dar este bine ca diagnosticul să fie pus cât mai repede.
Ecografia în sine este o investigatie neiradiantă, neinvazivă, nedureroasă, iar în cazul unei ecografii de şold la nou născuți și la sugari diagnosticul este pus cu acurateţe mare şi, dacă este nevoie, tratamentul se poate începe chiar imediat după naştere.
Părinții trebuie să știe că efectuarea unei ecografii de șold nu necesită o pregătire specială, însă este bine ca bebeluşul să fie liniştit. Astfel, le recomand părinţilor să aibă cu ei un biberon cu lapte sau suzetă.
Cum se face ecografia de şold la bebeluşi? Copilul este dezbracăt în partea inferioară a corpului şi este orientat pe partea laterală. Se pune o cantitate de gel pe piele pentru a facilita vizualizarea bună, iar dacă bebeluşul este liniştit, imaginea de examinat se captează în câteva secunde.
Patologia ortopedică a bebeluşului presupune de cele mai multe ori o poziţie/postură anormală şi fixată/rigidă. Practic, asimetria şi rigiditatea sunt semnele cele mai frecvente şi remarcate de către părinţi, dar de fiecare dată cand sunt neclarităţi este bine să vină la un consult de ortopedie pediatrică. Chiar dacă medicina modernă se bazează pe dovezi, cheia rămâne consultul iniţial efectuat de specialist, urmat apoi de alte investigaţii (ecografii, radiografii, analize).
Doctor Cristian Oană
Medic primar Ortopedie Pediatrică