Crioprezervarea reprezintă procedura prin care celulele sau țesuturile sunt prezervate prin răcire controlată la temperaturi foarte scăzute (-196 grade Celsius), astfel încat activitatea chimică a materialului biologic este practic oprită. A fost utilizată pentru prima oară cu succes în anul 1953, fiind urmată de sarcină și naștere.
a) Crioprezervarea lentă reprezintă aplicarea de temperaturi scăzute cu scopul de a prezerva integritatea structurală și funcțională a celulelor și țesuturilor. Răcirea convențională permite formarea cristalelor de gheață și creșterea concentrației solutului în celule, cu efecte letale asupra celulelor. Daunele provocate de creșterea concentrației solutului pot fi minimizate de utilizarea unor compuși cunoscuți sub denumirea de crioprezervanți. Acești compuși protejează celulele în timpul procesului de răcire lentă, evitând formarea cristalelor de gheață intracelulare, care determină leziuni ireversibile ale membranei celulare și/sau citoscheletului.
Tipuri de crioprezervanți:
- penetranți = care pătrund în celulă, de tipul glicolilor (etilenglicol, propilenglicol și glicerolului) sau DMSO
- non-penetranți = care nu pătrund în celulă, de tipul zaharidelor (sucroză, trehaloză)
În cazul crioprezervării lente (care se aplică spermatozoizilor), rata de răcire este scăzută (<1 grad/minut), iar concentrația crioprezervanților este redusă, de cca 10% (în concentrații mai mari, crioprezervanții sunt toxici pentru celule).
Cel mai comun crioprezervant utilizat pentru crioprezervarea spermatozoizilor este glicerolul. De cele mai multe ori în soluția de glicerol se adaugă sucroză.
b) O alternativă a crioprezervării lente este vitrificarea. Aceasta presupune încorporarea unei concentrații mari de crioprezervanți ce impiedică formarea cristalelor de gheață, astfel încât sistemul devine o structură amorfă, ca de sticlă. Rata de răcire este mult mai mare decat în cazul crioprezervării lente (20000 grade/minut), iar timpul de răcire scurt permite expunerea celulelor la concentrații mai mari de crioprezervanți.
În cazul crioprezervării spermatozoizilor în clinicile noastre utilizăm metoda crioprezervării lente în următoarele situații:
- tratamente RUA când partenerul nu poate fi prezent în ziua recoltării ovocitelor/ inseminării
- înaintea tratamentelor RUA la pacienți cu tulburări de ejaculare
- pentru prezervarea fertilității în general sau în cazul pacienților oncologici, înainte de chimio- sau radioterapie.
După crioprezervare, sperma se stochează în azot lichid la -196ºC și poate fi păstrată timp îndelungat (10 ani conform reglementărilor în vigoare, cu posibilitatea prelungirii intervalului).