Sunt multe motive pentru care o persoană își dorește să amâne momentul de a deveni părinte sau de a își extinde
familia. Totuși, șansele noastre de a deveni părinți sunt limitate de vârstă. Pe măsură ce vârsta crește, fertilitatea scade și riscul unei sarcini aneuploide crește. Având în vedere scăderea previzibilă a fertilității legată de vârstă și tendința către întârzierea nașterii, unii pacienți aleg să-și păstreze fertilitatea prin crioconservare a ovocitelor sau a embrionilor.
CÂND ÎNCEPE SĂ SCADĂ FERTILITATEA?
Scăderea fertilității începe încă de la vârsta de 32 de ani, iar până la vârsta de 45 de ani, aproape 99% dintre femei sunt infertile. Scăderea fertilităţii feminine legată de vârstă rezultă din numărul redus de ovocite disponibile şi scăderea calităţii ovocitelor. Pierderea progresivă a ovocitelor care are loc de la viața fetală până la menopauză este una dintre trăsăturile definitorii ale scăderii fertilității feminine legate de vârstă. Pe măsură ce numărul de ovocite scade în timp, calitatea ovocitelor scade și ea și ajunge în cele din urmă la un prag critic sub care sarcina nu mai este posibilă. Scăderea calității se referă în primul rând la o prevalență crescută a ovocitelor care produc embrioni aneuploizi. Se estimează că prevalența ovocitelor aneuploide se apropie de 99% după vârsta de 45 de ani.
Bărbații nu experimentează aceeași scădere previzibilă a fertilității legată de vârstă ca și femeile. În timp ce fertilitatea masculină poate fi afectată de vârstă, scăderea are loc mult mai târziu în viață. Astfel, conservarea spermei nu este efectuată de obicei pentru preocupările legate de înaintarea în vârstă.
ROLUL TEHNOLOGIEI ÎN REPRODUCEREA UMANĂ ASISTATĂ
Deoarece scăderea fertilităţii legată de vârstă este legată în primul rând de ovocit şi nu de uter, crioconservarea ovocitelor sau embrionilor la o vârstă maternă tânără poate fi o strategie pentru a evita infertilitatea la femeile care intenţionează să întârzie naşterea. Vârsta pacientei la momentul recoltarii ovocitelor, și nu vârsta pacientei/uterului în momentul transferului embrionului, prezice probabilitatea de sarcină și de naștere vie.
CINE ESTE CANDIDAT?
Nu exista criterii absolute care să determine cine este un candidat bun pentru conservarea electivă a fertilității. Principalii factori de luat în considerare sunt vârsta pacientei, markerii rezervei ovariene și vârsta anticipată la momentul probabilității de naștere. Consilierea pacienților cu privire la beneficiile, riscurile și costurile crioconservării ovocitelor ar trebui făcută de către un specialist cu supraspecializara în Reproducere Umană Asistată. Se pare ca vârsta ideală pentru a urma procedurile de conservare a fertilității este de obicei între 30 și 37 de ani, deoarece pacienții din această grupă de vârstă au cea mai mare probabilitate ca ovocitele să fie de bună calitate. De asemenea, au o probabilitate relativ mare de a-și folosi ovocite congelate. Au fost raportate rate de naștere vii de 50 până la 69% pentru pacienții care utilizează ovocite congelate înainte de vârsta de 35 de ani. Cu toate acestea, aceste proceduri pot fi luate în considerare și la vârste mai mici și mai înaintate, în funcție de factori precum markerii rezervei ovariene și vârsta planificată pentru a avea copii.
Markerii rezervei ovariene - În general, analize hormonale de ziua 2 sau 3 cu un FSH >10 unități internaționale/L, E2 >80 pg/mL sau AMH <1 ng/mL prefigurează un prognostic mai prost în ceea ce privește producția de ovocite la momentul extragerii și eșecul concepe la cei supuși FIV.
CARE SUNT OPȚIUNILE PENTRU CONSERVAREA FERTILITĂȚII?
Pentru pacientele care se apropie de vârsta reproductivă înaintată, dar nu sunt pregătite să rămână însărcinate sau nu sunt în poziția de a avea un copil, opțiunile stabilite de conservare a fertilității includ crioconservarea embrionilor și a ovocitelor.
Crioconservarea embrionilor — Crioconservarea embrionilor este o metodă dovedită de conservare a fertilității. Pe scurt, crioconservarea embrionului urmează o procedură standard de FIV care implică de obicei hiperstimularea ovariană controlată și recuperarea ovocitelor. După extragere, ovocitele sunt apoi fertilizate cu spermă în laborator. Sperma poate fi furnizată de un partener de sex masculin participant sau de un donator de spermă anonim sau cunoscut. Embrionii rezultați sunt crioconservați și pot fi păstrați până când pacienta este gata să încerce să conceapă. Nu există o limită de timp cunoscută pentru durata depozitării embrionilor; nașterea vie a fost raportată în urma transferului de embrioni care fuseseră crioconservați cu aproape 20 de ani mai devreme.
Crioconservarea ovocitelor - Deși din punct de vedere tehnic este mai dificil de realizat decât crioconservarea embrionului, crioconservarea ovocitelor prin vitrificare este o metodă consacrată de conservare a fertilității. Această opțiune poate fi atrăgătoare pentru pacienții care nu doresc să creeze embrioni sau care nu doresc să utilizeze sperma donatorului. Mai mult, permite pacienților să-și mențină autonomia reproductivă; ei pot alege să folosească ovocitele cu un viitor partener sau cu sperma donatorului. Ciclul inițial de FIV și extragerea ovocitelor sunt aceleași ca pentru crioconservarea embrionului. Cu toate acestea, ovocitele mature extrase nu sunt fertilizate, ci merg direct la vitrificare și depozitare. Pe baza datelor de la pacientele a căror vârstă medie era de 33 de ani la momentul înghețului ovocitelor, aproximativ 5% dintre ovocitele dezghețate se vor implanta cu succes, iar 4% vor avea ca rezultat o naștere vie. Acest lucru se traduce prin necesitatea de aproximativ 20 până la 25 de ovocite dezghețate pentru a obține o probabilitate statistică mare de o singură naștere vie.
REZULTATE
Probabilitatea nașterii vii — rata nașterii vii este influențată în principal de vârsta pacientei la momentul extragerii ovocitelor. Cu cât pacienta este mai în vârstă în momentul crioconservării ovocitelor (cu sau fără crearea embrionului), cu atât probabilitatea de a naște în viitor este mai mică din cauza scăderii calității ovocitelor cauzate de vârstă.
Crioconservarea embrionilor – În Statele Unite, în 2017, ratele de naștere vii în cicluri folosind embrioni congelați-dezghețați au variat de la aproximativ 47% pentru femeile sub 35 de ani și 36% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 41 și 42 de ani.
Crioconservarea ovocitelor – Câteva studii au raportat ratele de naștere vii după conservarea electivă a fertilității:•Într-un studiu pe 1468 de femei care au suferit vitrificarea ovocitelor pentru conservarea electivă a fertilității (în principal din cauza vârstei înaintate), 137 de femei (9 la sută) s-au întors pentru a-și folosi ovocitele. Ratele de naștere vii rezultate per pacient au variat de la 50% (pacienți cu vârsta ≤35 de ani) la 23% (pacienți cu vârsta ≥36 de ani). Acest studiu a raportat o creștere a ratei de naștere vii cu un număr tot mai mare de ovocite congelate dezghețate, cele mai mari rate de naștere vii observate la femei ≤35 cu 15 ovocite (85% rata de naștere vii).• Într-un studiu care a inclus peste 5200 de femei care au suferit conservarea electivă a ovocitelor, ratele cumulate ale nașterilor vii per pacient au variat între 68,8% și 25,5% pentru femeile ≤35 de ani și, respectiv, >35 de ani.
Dr. Irina Matei
Medic Specialist Obstetrică - Ginecologie
Supraspecializare în Reproducerea Umană Asistată