Testul Babeș-Papanicolau este o investigație foarte simplă, care se poate efectua în cadrul unui control ginecologic de rutină și constă în obținerea celulelor cervicale prin exfoliere cu o periuță de la nivelul colului uterin. Nu este dureros, nu implică o intervenție agresivă sau invazivă, este ușor de recoltat si durează foarte puțin.
Testul Babeș-Papanicolau îți poate salva viața deoarece, efectuat cu regularitate, poate identifica infecții sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt tratate.
*Numele acestei investigații este dat de medicul român Aurel Babeș, care a efectuat primul test și a explicat importanța examinării microscopice a celulelor cervicale pentru diagnosticarea cancerului de col, și de medicul grec Georgios Papanikolaou, care a perfecționat metoda și a clarificat tipurile de teste și rezultate. Deși cei doi medici au efectuat cercetări independente cu privire la același subiect, cu rezultate similare, la nivel internațional doar Papanikolaou este recunoscut ca fiind inventatorul metodei de screening citologic.
CÂND ÎNCEPEM SĂ NE TESTĂM?
Ghidurile actuale indica utilizarea testării citologice exfoliative (testul Babeș-Papanicolau) ca metodă de screening a cancerului de col uterin pentru toate femeile care și-au inceput viața sexuală sau începând cu vârsta de 21 de ani, până la vârsta de 65 de ani (când se oprește testarea doar dacă au existat 3 teste negative în ultimii 10 ani).
CÂT DE DES ESTE RECOMANDAT SĂ REPETĂM TESTAREA?
În România (primul loc în Europa ca rată a mortalității din cauza cancerului de col) testarea este recomandată anual.
În prezența anumitor factori de risc (un diagnostic de cancer de col uterin sau un frotiu care a evidențiat celule precanceroase; infecție HIV; sistem imunitar slăbit din cauza transplantului de organe, chimioterapiei sau utilizării cronice de corticosteroizi; istoric de fumat), medicul poate recomanda repetări mai frecvente, indiferent de vârstă.
PREGĂTIREA PENTRU TESTUL BABEȘ-PAPANICOLAU
Pentru ca proba recoltată să fie considerată adecvată și pentru a putea fi interpretată corect, trebuiesc respectate următoarele reguli:
- Recoltarea va fi programată la distanță de menstruație (cel putin 3 zile de la ultima zi a menstruatiei și minim 1 săptămână înainte de următoarea menstruație). Perioada optimă pentru a face testul este între a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.
- Evitarea contactului sexual cu 48 ore înainte de recoltare.
- Evitarea dușurilor intravaginale, ovulelor, cremelor, substantelor spermicide și a tampoanelor interne cu 48 de ore înainte de recoltare.
CUM DECURGE RECOLTAREA?
Probele pentru testul Babes Papanicolau se recolteaza în timpul unei consultații de rutină pe masa ginecologică de către medic. Nu este dureros, nu implică o intervenție agresivă sau invazivă, este ușor de recoltat și durează foarte puțin.
· În funcție de tipul de testare Papanicolau la care ești supusă, medicul transferă proba de celule colectată din colul uterin într-un recipient care conține un lichid special pentru a păstra proba (test Papanicolau în mediu lichid lichid) sau pe o lamă de sticla (test Papanicolau convențional).
CONVENȚIONAL VERSUS MEDIU LICHID
Testul Babeș Papanicolau în mediu lichid reprezintă o modalitate mult îmbunătățită, comparativ cu citologia convențională. Prin această metodă precizia rezultatului crește exponențial, deoarece este eliminată posibilitatea de pierdere sau deteriorare a celulelor, precum și posibilitatea de suprapunere a acestora pe lamă, cum s-ar putea întâmpla în cazul citologiei convenționale.
ÎN CÂT TIMP AVEM REZULTATUL ȘI CUM VA FI INTERPRETAT?
În funcție de tipul testului (convențional sau mediu lichid), dar și de factori ce țin de probă, rezultatele testului Papanicolau se eliberează într-un interval de una până la două săptămâni.
Rezultatul trebuie să fie obligatoriu interpretat de către medicul ginecolog, care va elabora recomandări personalizate fiecărui caz.
Rezultatul poate fi:
Cancerul de col uterin reprezintă prima cauză de mortalitate la femeile tinere din ţara noastră, cu vârste între 15-44 ani. Apariţia bolii este precedată de leziuni precanceroase, care pot fi depistate din timp prin testul Babeş-Papanicolaou (testul PAP).
Cancerul de col face victime deoarece femeile merg prea târziu la medic.
Dr. Ana-Maria MIhaiMedic Specialist Obstetrică-Ginecologie