• Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala
  • Programari
  • Cauta

Ce este AMH-ul și cum se interpretează?

Categorie Blog medical | Data publicarii: 16-03-2022

AMH-ul sau hormonul anti-Mullerian reprezintă un marker semnificativ al funcției ovariene. Cazurile tot mai dese de menopauză precoce și infertilitate arată necesitatea recomandării de testare încă de la 25 de ani. În acest fel fiecare femeie va știi cât poate amâna momentul concepției. Este o simplă analiză de sânge care se poate recolta pe toată perioada ciclului menstrual și nu necesită o pregătire anume.

AMH-ul arată șansele de a rămâne însărcinată

Nivelul hormonului ne arată rezerva ovariană și trebuie reținut faptul că aceasta scade pe măsură ce timpul trece. Fiecare femeie se naște cu un număr de foliculi – aproximativ 4 milioane. În adolescență deja numărul acestora scade la cel mult 400 de mii. Foliculii se consumă pe tot parcursul vieții .Doar unul este eliberat în cazul în care se produce ovulația. Trebuie reținut faptul că nu este neapărat necesar ca la fiecare ciclu menstrual să existe și ovulație. Numărul foliculilor scade continuu, astfel încât la instalarea menopauzei va ajunge în jurul  a cel mult 1 000.  

Ce ne arată valorile obținute în urma testării?

Studiile au căzut de acord că valoarea acestui hormon nu determină gradul de fertilitate, dar cu siguranță poate da informații prețioase legate de eventuale patologii ovariene. Cercetările au arătat că, în cele mai multe cazuri, o valoare de peste 5 ng/mL indică sindromul ovarelor micropolichistice, sindrom asociat în majoritatea cazurilor cu cicluri anovulatorii. Dacă valoarea AMH este sub de 1 ng/mL, pacienta are o rezervă ovariană redusă. În acest caz specialistul decide investigații suplimentare.

Infertilitatea poate fi indicată de rezultatul AMH?

Rezultatele analizei AMH trebuie interpretate în context clinic de către medicul specialist. Cert este că poate fi util la o prima consultație de infertilitate. Pentru evaluarea concretă a fertilității, medicul va mai solicita:

·        Analize specifice pentru infecții genitale: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma

·        Analizele Papanicolau și HPV

·        Permeabilitatea trompelor uterine

·        Analiza funcției glandei tiroide

·        Analize hormonale ale functiei ovariene

Doar specialistul poate pune un diagnostic concret după analizarea tuturor datelor medicale.

 

Dr. Doina Buzatu Mihăilescu

Medic Primar Obstetrică - Ginecologie