• Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala
  • Programari
  • Cauta

Când mergem la specialist?

Categorie Blog medical | Data publicarii: 29-05-2019


Deși se poate ajunge la un proces îndelungat, trebuie să știți ca există și soluții la această problemă. Este un lucru tot mai des întâlnit, tot mai multe persoane se confruntă cu aceste chestiuni, în special pentru că, atât stilul de viață pe care îl ducem, cât și contextul social își lasă amprenta asupra sănătății reproductive.


Definiția infertilității, oferită de către Organizația Mondială a Sănătății:


Infertilitatea este o boală a sistemului reproducător, definită prin nereușita obținerii unei sarcini confirmate după contact sexual regulat și neprotejat de a lungul a 12 luni sau mai mult. Sau altfel spus, infertilitatea este incapacitatea unui cuplu sexual activ, ce nu folosește metode contraceptive, de a obține o sarcină în decursul unui an.


Un punct de vedere interesant asupra termenului de infertilitate este al lui Gab Kovacs, care scria în cartea sa din 2011 „The Subfertility Handbook A Clinicians Guide”, că termenul de infertilitate nu mai este adecvat pentru a descrie această incapacitate, având în vedere dezvoltarea și îmbunătățirea tratamentelor și tehnicilor de reproducere umană asistată. Spre exemplu, se preconizează că și cei care se găsesc în imposibilitatea de a produce gameți vor putea avea copii ce le poarta genele, prin modificarea unor celule din propria piele, care vor deveni astfel celule reproducătoare, iar cu ajutorul FIV vor deveni părinți.


Când mergem la specialist?


Ar trebui să ajungem la consult după un an de încercări, dar există și excepții, potrivit „Oxford Handbook of Reproductive Medicine and Family Planning” (2013), când ar trebui ca investigațiile să înceapă de timpuriu, dacă sunt îndeplinite condițiile de mai jos:

- Vârsta partenerei este mai mare de 35 de ani
- Ciclu menstrual neregulat (o durată mai mică sau mai mare față de intervalul a 24-35 de zile)
- Intervenții la nivel testicular sau pelvian, în cazul unei sarcini extrauterine, chist ovarian, ruptura apendicelui, criptorhidia (testicul necoborât)  

- Istoric cu boala inflamatorie pelviană, boli cu transmitere sexuală
- Endometrioză
- Tratamente anterioare pentru fertilitate în vederea obținerii unor sarcini
- Tulburări ale funcției sexuale ce ar afecta regularitatea normală a unui act sexual între parteneri
- Sarcină extrauterină în trecut
- Tratament al cancerului
- Traume ale organelor genitale la bărbați


Alți factori ce pot influența potențialul fertil al unui cuplu reies și din întrebările pe care un specialist le poate pune unui cuplu ce se prezintă la primul consult. Detalii privind ocupația partenerilor, stilul de viața al acestora, istoricul medical al membrilor familiei sunt doar o mica parte din informațiile necesare pentru a determina posibila cauză a infertilității cuplului și stabilirea unei strategii pentru a o trata (alte investigații mai amănunțite, analize mai specifice)


Infertilitatea idiopatică reprezintă de fapt lipsa unui diagnostic, fiind practic unul prin excludere. Tehnicile de reproducere umană reprezintă un tratament, care însă nu este singurul, iar diversele analize premergătoare acestor proceduri (inseminare intrauterină, FIV – fertilizare in vitro, ICSI- Intracytoplasmic Sperm Injection) pot dezvălui ulterior și motivele pentru care cuplul era considerat infertil. În acest caz există trei mari categorii de infertilitate: de natură masculină, ovulatorie și afecțiuni ale cavității uterine și a trompelor uterine. Acestea din urmă pot interveni și împiedica asupra unor procese fiziologice normale cu rol în fertilizare, implantare etc. Nu sunt rare cazurile de „infertilitate cumulată” în care se regăsesc combinații ale acestor trei tipuri de infertilitate


Saviana Buhlea - biolog

Medic Reteaua Medicală Wellborn