• Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala
  • Programari
  • Cauta

Aritmii cardiace la copii: Cum să le recunoști și să le tratezi

Categorie Blog medical | Data publicarii: 02-08-2024

Introducere

Patologia aritmică în cadrul populației pediatrice poate reprezenta o importantă problemă de sănătate care poate afecta copiii de toate vârstele. Acest scurt articol vă va ajuta să înțelegeți ce sunt aritmiile, de câte feluri pot fi, cum să le recunoașteți, când să ne panicăm și ce opțiuni de tratament sunt disponibile. Departamentul de cardiologie pediatrică al Clinicii Wellborn Băneasa, sub conducerea Dr. Mircea Murariu, oferă servicii de top în cardiologie pediatrică, asigurând atât un diagnostic cât și un tratament de înaltă calitate pentru micii pacienți.

 

Ce sunt aritmiile cardiace?

Aritmiile  sunt tulburări ale ritmului cardiac care pot fi observate la copiii de toate vârstele. În mare, se clasifică în funcție de alura ventriculară (frecvența cardiacă) în bătăi cardiace prea rapide (tahicardie) , bătăi cardiace prea lente (bradicardie) sau bătăi cardiace neregulate.

 

Dintre cele mai frecvent întâlnite aritmii în cadrul populației pediatrice, amintim următoarele:

✔️ Aritmia respiratorie: Cea mai întâlnită aritmie la copii, aceasta constând în variabilitatea bătăilor cardiace odată cu respirația. Ce e important de știut și reținut în acest caz este CARACTERUL BENING/FIZIOLOGIC al acesteia, adică aritmia respiratorie se încadrează în spectrul normalului la copil, nenecesitând intervenție medicamentoasă din partea medicului.

✔️Tahicardia paroxistică supraventriculară (TPSV): Cel mai comun tip de aritmie malignă la copii, caracterizat prin bătăi ritmice, dar foarte rapide ale inimii.

✔️ Bradicardia: Bătăi ale inimii anormal de lente, care pot cauza oboseală și amețeli, sau chiar sincopă (leșin).

✔️ Blocul atrioventricular: O problemă de conducere a impulsurilor electrice de la atrii la ventriculi, acesta putând fi la rândul său subdivizat în diferite tipuri.

 

 


Simptomele aritmiilor

Recunoașterea simptomelor aritmiilor este esențială pentru un diagnostic precoce. Iată câteva simptome comune:

✔️ Palpitații sau bătăi rapide ale inimii

✔️ Oboseală inexplicabilă

✔️ Amețeli sau leșin

✔️ Dificultăți de respirație

✔️ Dureri în piept

✔️ Senzație de nod în gat

 

Diagnosticul aritmiilor pediatrice

La Clinica Wellborn Băneasa, sub îndrumarea Dr. Mircea Murariu, diagnosticarea aritmiilor pediatrice se realizează prin:

✔️ Electrocardiogramă (ECG): Înregistrează activitatea electrică a inimii.

✔️ Monitorizarea Holter ECG/24h: Înregistrează ritmul cardiac pe o perioadă de 24-48 de ore.

✔️ Ecocardiografie: Utilizează ultrasunete pentru a vizualiza impactul activității electrice deficitare (în funcție de caz) asupra structurii și funcției inimii.

 

Tratamentul aritmiilor

Opțiunile de tratament variază în funcție de tipul și severitatea acestora

✔️ Tratamentul medicamentos: pentru controlul ritmului cardiac.

✔️ Ablație cu cateter: presupune o procedură minim invazivă ce constă în depistarea și ablatarea (distrugerea) acelor ,,circuite electrice” accesorii, patologice de la nivelul inimii, cu aparatură și echipamente medicale specializate. 

✔️ Pacemaker: dispozitiv implantat abil, necesar pentru a asigura un ritm cardiac adecvat, atunci când impulsul electric al inimii nu mai ajunge de la Nodul sinusal (“întrerupatorul natural al inimii) la ventriculi – situație întâlnită în Blocul Atrioventricular Total .

✔️ Defibrilator implantabil: De asemnea un aparat ce prezintă indicație în cazuri extrem de particulare/selecționate în care datorită riscului extrem de a dezvolta tahiaritmii maligne (Fibrilație ventriculară/Tahicardie ventriculară/Torsada vârfurilor) este necesar un aparat permanent care, la nevoie, să elibereze un mic șoc la nivelul miocardului și de a restabili ritmul normal și a preveni un eveniment tragic.


Importanța monitorizării și urmărirea pe termen lung

Monitorizarea regulată și vizitele la cardiologul pediatru sunt esențiale pentru a asigura o gestionare eficientă a aritmiilor. Dr. Mircea Murariu și echipa sa de la Clinica Wellborn Băneasa sunt dedicați furnizării unui plan de tratament personalizat și monitorizării continue a stării de sănătate a copilului.

 

Concluzie

Aritmiile cardiace în cadrul populației pediatrice există, iar nediagnosticate și fără un tratament adecvat pot avea un impact semnificativ asupra sănătății copiilor. De aceea un diagnostic precoce și un tratament corespunzator, asigură o bună dezvoltare a copiilor cu astfel de probleme medicale, iar aceștia se pot bucura de o viață cât mai normală și o dezvoltare armonioasă.  Pentru mai multe informații sau pentru a programa o consultație, nu ezitați să ne contactați.


Articol scris de: Wellborn

Articol revizuit de: Dr. Mircea-Ionuț Murariu